Skip to content

Waarom het respijthuis?

CVD en Antes merkten op dat het soms niet goed gaat met Rotterdammers die een psychische kwetsbaarheid hebben. Sommigen wonen zelfstandig met begeleiding, anderen wonen binnen een woonvorm. Ook al gaan begeleiders over op extra ondersteuning, soms lukt het de persoon niet om de gemoedstoestand te verbeteren. Het vooruitzicht is dan vaak wachten tot een opname in een kliniek onvermijdelijk is. CVD en Antes zien daartussen nog verschillende fasen. Het respijthuis kan hierin een belangrijke rol vervullen, door het bieden van een tijdelijke plek waar men buiten de eigen omgeving tot rust kan komen. De andere groep die vaak behoefte heeft aan rust en tijd voor zichzelf zijn mantelzorgers. Om hen te ontlasten kan degene voor wie zij zorgen terecht in het respijthuis

CVD Logo_RGB
Antes-120

Wat is het respijthuis?

Je kunt in het respijthuis kort (maximaal 2 weken) logeren om bij te komen. Het respijthuis beschikt over 9 kamers. Het unieke aan dit concept is het hotelmatige karakter van de locatie. Naast een gezellige eigen kamer met douche en toilet, bieden wij ook maaltijden en gezelligheid. Kortom: een gastvrije plaats waar je jezelf kunt zijn en even tot rust kunt komen. Heb je psychische problemen of met impactvolle ervaringen te maken zoals burn-out, relatieproblemen, verlies of problemen op het werk? Dan kan je in het respijthuis tot rust komen en werken aan je herstel.

Wat kun je van het respijthuis verwachten?

In het respijthuis ben je vrij om je eigen dag in te delen. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan staan er begeleiders, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen voor jou klaar. In het respijthuis staat alles in het teken van jouw welzijn. Wil je afleiding? Dan kun je deelnemen aan een van de activiteiten in de Plint op de begane grond. Ook kun je samen met andere gasten koken of dingen ondernemen. In het respijthuis worden gezelligheid, kleinschaligheid en huiselijkheid gecombineerd met ondersteuning. Kortom: je bent er bij ons even tussenuit.

Welke hulp kun je tijdens je verblijf verwachten?

Zeven dagen per week is er van 08.00 en 23.00 uur begeleiding aanwezig. In de overige uren (’s nachts) kun je terugvallen op de receptie.
Blijkt tijdens je verblijf dat je voor langere tijd hulpverlening of begeleiding nodig hebt? Dan regelen wij samen met jou en eventueel jouw mantelzorger en/of andere personen uit jouw directe omgeving vervolghulp. Dit kan bijvoorbeeld een doorverwijzing zijn naar een wijkteam of extra begeleiding thuis.

quota_4_Tekengebied 1

Slide Heading

“Ze dachten zelfs mee over een vervolgtraject”

quota_3_Tekengebied 1

Slide Heading

“Voelde echt alsof ik alles even achter me kon laten”

quota_1_Tekengebied 1

Slide Heading

“Fijn dat ik hier even rustig kon bijtanken”

quota_2_Tekengebied 1

Slide Heading

“Als mantelzorger geeft het mij veel rust  dat mijn man in goede handen is”

vrijwilligster_wende

Voor wie is het respijthuis bedoeld?

In het respijthuis ben je onze gast en niet onze cliënt.
Wij bieden geen behandeling. Voor de hulpvragers geldt dat wij ondersteunende taken van de mantelzorger overnemen, maar geen zorgtaken. Dit betekent dat de hulpvrager nog wel enige mate van zelfstandigheid moet hebben om in het respijthuis te kunnen verblijven. Onderstaande richtlijnen gelden om in het respijthuis te verblijven:

Wanneer ben je welkom?

 • Je gaat respectvol om met anderen.
 • Je kan je houden aan de huisregels van het respijthuis.
 • Je hebt een woonadres in de gemeente Rotterdam
 • Je kan bij een mogelijke calamiteit zelf je kamer/afdeling verlaten

Het respijthuis is niet bedoeld voor:

 • Mensen waarbij sprake is van een (ernstige) verslaving.
 • Mensen met zware lichamelijke klachten.
 • Mensen die willen herstellen van fysieke problemen.
 • Mensen die verpleegkundige zorg nodig hebben
 • Mensen waarbij er sprake is van gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving

Goed om te weten

 • Naast Respijtzorg bieden we ook kortdurende opvang aan cliënten in een crisissituatie. Bijvoorbeeld dakloosheid of relationeel geweld.
 • In bovenstaande situatie heb je eerst een verwijzing van bijvoorbeeld Veilig Thuis of Centraal Onthaal nodig.
 • Gasten in het Respijthuis en cliënten via een verwijzing worden begeleid door hetzelfde team.

Wat zijn de kosten?

Je verblijf in het respijthuis is gratis.

Hoe wordt het dan betaald?
Het respijthuis wordt bekostigd door middel van subsidie.

respijthuis

Hoe kan ik me aanmelden?

Denk je dat het respijthuis iets voor jou is? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Na aanmelding nemen we binnen twee werkdagen contact met je op voor een kennismaking. Deze kennismaking vindt overdag of aan het begin van de avond plaats. Samen kijken we of het respijthuis de juiste plek voor je is. Mocht dat niet het geval zijn dan zal het respijthuis meedenken en je waar mogelijk doorverwijzen.

Heb je na 2 werkdagen nog niets vernomen? Neem dan contact op met:
Het respijthuis 
tel: 010-4401030
mail: respijthuis@cvd.nl